TV, bredband och telefoni

Till varje lägenhet i fastigheten går en optisk fiber genom vilken bredband, telefoni och TV levereras. Inga traditionella kablar är dragna utan allt levereras över IP. Som boende väljer man själv vilka tjänster man vill ha på OpenUniverse:s hemsida: http://stockholm.openuniverse.se/

Det är dock inte alltid alla länkar går dit de borde när man väl ska beställa, men om man kontaktar sin tilltänkta tjänsteleverantör direkt brukar det gå att lösa i alla fall. 

I varje lägenhet sitter ett antal multimediauttag med uttag för TV, telefon och data (ethernet) som alla har kablar dragna till ett skåp där fibern kommer in i lägenheten.

Bredband

I dagsläget kan man köpa allt mellan 1-1000Mbit/s från ett antal olika operatörer. Den utrustning som sitter i lägenheterna klarar upp till totalt 1Gbit/s per lägenhet. Dock är högsta hastighet till varje uttag i dagsläget 100Mbit/s pga hur kablarna drogs när huset byggdes. Dock kan högre hastigheter uppnås i lägeneheten genom att antingen koppla en trådlös router (med tillräcklig trådlös hastighet) direkt till fiberkonverteraren eller genom att uppgradera multimediauttagen.

Telefoni

Om man köper fast telefoni kommer man att få en liten dosa så att man kan koppla in en analog telefon. Det går att koppla in den i kopplingsskåpet och sprida det till alla telefoniuttag om man inte vill ha den vid telefonen. Observera att inte alla äldre telefoner fungerar. Telefonen måste ha egen strömförsörjning.

TV

Föreningen har inget avtal med någon enskild operatör. Genom OpenUniverse kan dock varje lägenhet teckna avtal med en TV-leverantör.

Dessutom har föreningen en centralantenn som gör att alla lägenheter har tillgång till marksänd digital-TV. Se https://www.teracom.se/privat/tv/kanalutbud-i-marknatet för vilket utbud som finns där. Vill man få tillgång till betalkanaler behöver man ett avtal med Boxer.

Uppsättning av parabolantenn

Den som behöver montera en parabolantenn eller motsvarande på sin balkong måste vara aktsam på två punkter. Antennen måste monteras i sin helhet på insidan av balkongen, dvs. ingen del får sticka ut över kanten på balkongen då detta kan medföra livsfara för personer som passerar under.

OBSERVERA! Kablar får absolut inte dras in genom fasaden eftersom det då kan komma in fukt i väggen. Dra dem istället genom karmar eller trösklar. Av samma anledning får antennen inte fästas på fasaden.

Även om man inte tecknar något TV-abonnemang har man tillgång till ett grundutbud som består av SVT1, SVT2, TV4, SVT24 och Barnkanalen.